Menu
Feedback

Ouderschap en gezag

Wat is het verschil tussen erkennen en gezag? Wanneer ben je juridisch ouder? Wanneer heb je gezag? Welke rechten hebben ouders? Wat is het verschil tussen voogd en gezinsvoogd? Als medewerker in de jeugdzorg, welzijn en onderwijs is het belangrijk om te weten wie het gezag over een kind heeft. Een ouder met gezag heeft namelijk andere rechten en plichten dan een ouder zonder gezag.

We lichten de verschillende juridische posities van ouders toe en laten zien hoe je als professional hiermee om moet gaan in specifieke situaties.

Na afloop van deze training ben je in staat om in jouw eigen beroepspraktijk de wetgeving effectief toe te passen in de samenwerking met ouders en kinderen.

Wie heeft het gezag?

Jij wilt als medewerker in de (jeugd)zorg, welzijn of het onderwijs bovenstaande vragen professioneel kunnen beantwoorden. Daarvoor is het noodzakelijk om te weten wie het gezag over het kind heeft. Een ouder met gezag heeft namelijk meer rechten en plichten dan een ouder zonder gezag.

Hoe pas ik de wet toe?

In deze cursus leer je de verschillende juridische posities van ouders kennen. We bespreken cases waarin duidelijk wordt hoe de wetgeving in concrete situaties moet worden toegepast.

Het resultaat

Na afloop van deze training ben je in staat om in jouw eigen beroepspraktijk de wetgeving over ouderschap en gezag effectief toe te passen in de samenwerking met ouders en kinderen.

Tijdsinvestering
Deze cursus vraagt een tijdsinvestering van 1 dagdeel.

Inhoud
We beginnen met een inhoudelijk deel. Erkenning, ouders met en zonder gezag, gescheiden ouders, voogdij: al deze juridische begrippen worden uitgelegd en er wordt uitgebreid stilgestaan bij de rechten en plichten die de verschillende soorten ouderschap met zich meebrengen. Ook kijken we naar wat dit voor jouw werk betekent. Wie moet je wanneer en waarover informeren? Welke problemen kun je daarbij tegenkomen en hoe los je die op? In deze cursus is veel ruimte om eigen praktijkvoorbeelden aan te dragen die we aan de hand van de wetgeving bespreken
De kosten voor Ouderschap en gezag bedragen € 165,- per deelnemer.

Inbegrepen zijn:
  • Arrangementskosten; koffie en thee
  • Toegang tot de digitale leeromgeving
  • Overig lesmateriaal
De training is vrijgesteld van BTW.

Marike Lenglet

Tijdens mijn werk als familierechtadvocaat heb ik veel kinderen en ouders bijgestaan die te maken kregen met een kinderbeschermingsmaatregel. Zo heb ik kennis gemaakt met het werk in het jeugddomein en ontdekt dat daar mijn grootste interesse ligt. Ik vind het heel fijn om de kennis en ervaring die ik ...[ ]

docent-informatie
Startdatum
Er is nog een geen startdatum gepland. Je kunt je wel alvast opgeven als geinteresseerde. Dan krijg je een seintje als wij de training in plannen. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Ik ben geïnteresseerd