Menu
Feedback

Tuchtrecht en beroepsethiek

Sinds 1 januari 2015 geldt het tuchtrecht voor alle beroepsbeoefenaren in de jeugdzorg. Daarmee wordt in concrete gevallen getoetst of een beroepsbeoefenaar conform de beroepscode heeft gehandeld. Met de inschrijving in het beroepsregister van Stichting Kwaliteitskader Jeugd (SKJ) of van de beroepsorganisatie voor psychologen en (ortho)pedagogen (NIP/NVO) heb je de beroepsethiek uit de beroepscode aanvaard. Maar wat staat er eigenlijk in de beroepscode?

Door het werk dat je doet, is de kans aanwezig dat je te maken met een klacht. Niet direct iets om van te schrikken, maar het is wel belangrijk om te weten aan welke regels je gebonden bent en hoe je hier mee moet omgaan.

Accreditatie SKJ 198666

12.00

Positief

In de cursus leer je wat er precies in de beroepscode staat, hoe de procedures van het tuchtrecht eruit zien en hoe jij deze op een positieve manier kunt gebruiken. Dat geeft je meer zelfvertrouwen in je dagelijkse werk.

Relevant

Het blijft niet bij informeren. Je gaat ook in je dagelijkse werkpraktijk 'bewijzen' verzamelen waaruit blijkt dat je volgens de beroepscode werkt. Zo ga je merken dat de beroepscode geen formaliteit is, maar relevant voor deze praktijk.

Herregistratie

Deze cursus voldoet aan de inhoudelijke eisen die de beroepsgroepen stellen. Deze cursus is verplicht voor je herregistratie.

De cursus omvat zowel de basis als verdieping op het gebied van Tuchtrecht en Beroepsethiek.

De cursus 'Tuchtrecht en beroepsethiek' vergt een tijdsinvestering van twee keer een dagdeel, plus het maken van een praktijkopdracht. Deze voer je uit tussen de twee dagdelen. Daar heb je ongeveer 30 dagen voor.

1e dagdeel

Tijdens het eerste dagdeel maken we kennis met elkaar en stemmen we de verwachtingen en persoonlijke leerdoelen op elkaar af. Daarna volgt een inhoudelijk blok over de thema's tuchtrecht en beroepsethiek. Na een korte pauze gaan we oefenen in diverse rollenspellen met concrete praktijksituaties waarin morele dilemma's spelen.

Praktijkopdracht

Het eerste dagdeel wordt afgesloten met een nadere uitleg over de praktijkopdracht. Met deze opdracht ga je in jouw eigen werkpraktijk aan de slag.

2e dagdeel

Het tweede dagdeel staat in het teken van intervisie op de uitwerking van jouw opdracht.

Afronding

Na dit tweede dagdeel maakt je de opdracht definitief met behulp van de resultaten van de intervisie en lever je hem binnen 3 weken bij de trainer in. De trainer laat binnen 3 weken horen of de uitwerking voldoende is. Is dat het geval, dan stuurt de trainer het certificaat direct aan je op. Is de uitwerking naar het oordeel van de trainer nog niet voldoende, dan krijg je één herkansing.

Praktisch

Cursusmateriaal wordt ter plekke uitgedeeld.

De kosten voor Tuchtrecht en beroepsethiek bedragen €345,- per deelnemer.

Inbegrepen zijn:
  • Arrangementskosten; koffie en thee
  • Toegang tot de digitale leeromgeving
  • Overig lesmateriaal
De training is vrijgesteld van BTW.

Elise Sondorp

Tijdens mijn studie rechten en criminologie merkte ik dat het mij veel voldoening geeft om mensen te helpen die in de problemen zitten. En dan vooral jongeren en hun ouders. Het motiveerde mij enorm als zij hun problemen wisten op te lossen en weer met vertrouwen naar de toekomst leerden ...[ ]

docent-informatie
Startdatum Tijd Locatie Prijs Inschrijving
maandag 16 maart 2020 Bekijk alle trainingsdagen
  • dag 2: maandag 6 april 2020 middag
middag Woerden € 345,- Open

Inschrijven  of Meer informatie